Fogpótlás gondozásaFogpótlás után a páciens gyönyörű, egészséges mosollyal távozik, ám ezzel koránt sincs vége a folyamatnak. A hosszú távú siker érdekében továbbra is figyelmet kíván a fogpótlás.

Különösen igaz ez arra az esetre, amikor a fogpótlás implantátum segítségével történik. Erre különös gondot kell fordítanunk.

Bármilyen fogpótlásról legyen is szó, az elsődleges kívánalom a megfelelő szájhigiéné fenntartása. Sok esetben ezen áll vagy bukik a fogpótlás tartóssága.

Mikor nevezhető sikeresnek az implantátumos fogpótlás?

Maga a fogbeültetés és az ezáltal történő fogpótlás akkor nevezhető sikeresnek, ha nem lép fel semmilyen idegentest-érzés, nincs fájdalom, nincs gyulladás, valamint az implantátum stabil.

Ellenkező esetben azonnali vizsgálatra van szükség. A röntgenfelvétel megmutatja, hogy a fájdalmat egy esetleges csontfelritkulás okozza-e.

Sikeres fogpótlás esetén az érzet semmiben nem különbözik a saját fogak használata közbeni érzettől. Kényelmes, kellemes, természetes a fogpótlás viselése.

Napjainkban a fogbeültetés sikeressége 90% feletti, ebből látható, hogy a fent említett sikertelenség esélye minimális.

Fogpótlás gondozása

A fogpótlás sikeressége természetesen nagy részben az orvos szakértelmén múlik, ám a hosszú távú siker érdekében ez kevés.

Van néhány sarkalatos pont, ami a páciens felelőssége. A siker érdekében ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Megfelelő szájhigiéné

FogmosásA megfelelő szájápolás elengedhetetlen a sikerhez. Olykor a páciens nem fordít erre elegendő figyelmet, ami egyes esetekben gyulladáshoz, majd az implantátum elvesztéséhez vezethet. A rendszeres és megfelelő szájápolás fontosabb, mint gondolnánk.

Előfordul néha, hogy az eredeti fogak elvesztése is a nem kielégítő fogápolás következménye. Néha ezt a szokást a fogbeültetést követően is megtartja a páciens, mivel tévesen úgy gondolja, hogy a műgyökér, azaz az implantátum nem igényel karbantartást.

Mint ahogy az implantátum és a ráépített fogpótlás viselése és használata szinte teljesen megegyezik a valódi fogakéval, úgy azoknak az ápolása is hasonló odafigyelést igényel. A rendszeres szájápolásra szükség van a fogpótlás megtartásához.

Implantátum és fogpótlás tisztítása

Az implantátumra épülő fogpótlás tisztítása plusz ismereteket kíván. Körültekintőbben kell eljárni a fogmosás során, mint eredeti fogak esetén. A fogpótlást követően minden páciens teljes körű felvilágosítást kap, minek révén kielégítő szájhigiénét tud biztosítani saját maga számára. Ez az implantátum és a fogpótlás hosszú távú sikerének a kulcsa.

Rendszeres kontrollvizsgálat

Természetes, hogy a végleges fogpótlás behelyezése után rövid időn belül szükség van egy kontrollvizsgálatra. Azonban a hosszú távú rendszeres vizsgálatokat sem szabad elhanyagolni.

Valójában, egész életünkben, eredeti fogainkkal is szerencsés lenne félévente fogorvosi kontrollvizsgálaton részt venni, ám hazánkban ezt a lakosságnak csupán elenyésző része teszi meg.

Implantátum, fogpótlás esetén azonban elengedhetetlen a folyamatos ellenőrzés!

A fentiek betartásával újra teljes értékű életet élhet bárki, még annak ellenére is, ha korábban elveszítette a fogait. Ehhez azonban az implantátum, illetve a fogpótlás viselőjének teljes elkötelezettsége szükséges. Ez a siker kulcsa!

Ha már van implantátuma, jelentkezzen be hozzánk kontrollvizsgálatra!

Ha még fogpótlás előtt áll, jelentkezzen be hozzánk díjmentes konzultációra!