A fémallergiások hosszú ideig hátrányban voltak a fogpótlás területén, nagyon beszűkültek a lehetőségeik. Valójában alig volt lehetőségük fogpótlásra. Mára azonban ez megváltozott.

Aki fémallergiában szenved, tudja jól, hogy a tünetek elkerülése csak úgy lehetséges, ha gondoskodik arról, hogy bőre ne érintkezzen huzamosabb ideig fémmel. Fogpótlás esetében elkerülhetetlen a folyamatos érintkezés, ezért egyéb megoldás válik szükségessé.

Először azonban érdemes pár szót szólni a fémallergiáról.

Fémallergia és a fogpótlás

Érdekes dolog a fémallergia, hiszen számos fém található szervezetünkben, mely nélkülözhetetlen feltétele az egészségünknek. Ennek ellenére mégis sok esetben a fémmel való találkozás immunreakciókat vált ki.

Ezek az immunreakciók sokfélék lehetnek, általában függ az allergia súlyosságától, a fém mennyiségétől, valamint a fémmel való találkozás formájától és idejétől.

A leggyakoribb tünet a bőrgyulladás, ami egyáltalán nem veszélytelen, hiszen nemcsak a bőr irritációjáról van szó. A fém ilyen esetben az immunrendszer működését is negatívan befolyásolhatja.

Amikor valakinél fémallergia jelentkezik, akkor általános orvosi tanács, hogy kerülje a fémekkel való közvetlen kapcsolatot, mint amilyen az övcsat, ékszerek stb.

Az allergiás egyén csak akkor gondolja tovább a problémát, amikor fogászati gondokból kifolyólag fogpótlás szükséges. A legtöbb fémallergiás ember ilyenkor vagy pánikba esik, vagy lemond a fogpótlásról, anélkül, hogy információkat gyűjtene a lehetőségeiről. Nem szabad elhamarkodottan lemondani a fogpótlásról, hiszen a fémallergiásoknak ugyanolyan jó lehetőségeik vannak, mint a többi embernek.

Fémmentes fogpótlás fémallergiásoknak

Ma már minden ember számára elérhető a fémmentes fogpótlás. A hagyományos fémvázas, porcelán leplezésű koronák és hidak helyett napjainkban egyre inkább a kerámia (cirkonium-dioxid) kerül felhasználásra. Ez nemcsak fémmentes, de jóval esztétikusabb is. Óriási előnye, hogy nem vált ki allergiás reakciót.

Implantátum

A következő felmerülő kérdés természetesen az implantátum. Milyen lehetőségeik vannak a fémallergiásoknak az implantátum területén?

A jó hír az, hogy az implantátumok (műgyökér) többsége ötvözetlen titánból készül. Ez egy különleges anyag. Felületén oxidréteg alakul ki, mely nem oldódik testnedvekben. Ez az egyszerű ok elegendő, hogy fémallergiában szenvedők számára is megoldottá váljon az implantátumra rögzített fogpótlás.

Az ötvözetlen titán képes szoros kötést kialakítani a csontszövettel, anélkül, hogy a fém felületével akár egyetlen sejt is érintkezne, hiszen az oxidréteg ezt megakadályozza. Így lehetséges fémallergiások számára is a legtartósabb fogpótlás, anélkül, hogy az bármilyen allergiás reakciót váltana ki szervezetükben.

Implantátum előnyei nemcsak fémallergiásoknak

A titán alapú implantátum egy csapásra megoldotta a fémallergiások rögzített fogpótlását. Ezenkívül azonban szinte minden ember számára sokkal jobb lehetőségeket biztosított az eddigieknél.

Az elsődleges előnyök közé tartozik, hogy teljesen kiválthatók a kivehető fogpótlás nyújtotta kényelmetlenségek. Az sem utolsó szempont, hogy az implantátumra rögzített cirkóniumkoronák és -hidak sokkal természetesebb látványt nyújtanak, mint a régebben megszokott fém-porcelán megoldások.

A legfontosabb előny azonban az, hogy az implantátumra épített fogművek valóban azt az érzést nyújtják, mintha eredeti fogainkat kaptuk volna vissza. Erre soha eddig nem volt lehetőség.

Mint látható, az orvostudomány fejlődése lehetővé tette mára, hogy szinte bárki számára elérhető a fogimplantátum és a fogpótlás. Ma egyértelműen ez a legegyszerűbb, legtartósabb és legkényelmesebb megoldás.

bejelentkezés banner